Gerek ekonomik hayatta gerekse toplumsal hayatta marka bir güven kaynağı olarak görülmeye başlamış, bu anlamda da ticari işletmeler için markaların önemi son derece artmıştır.
Özellikle tüketicilerin bilinçlenmesi ve ekonomik rekabetin artması, ticari işletmelerin büyümesine ve ürettikleri mal ve hizmetlerin öne çıkmasına neden olmuştur. Bu da, mal ve hizmetleri sembolize eden, onları temsil eden markanın önemini artırmıştır. Hatta çoğu zaman markalar, ticari işletmenin önüne geçmiştir. Markanın ardındaki ticari işletme kimse tarafından bilinmezken, marka herkes tarafından bilinir hale gelmiştir.
Sonuç olarak, bir mal ve hizmetin, tanınır hale gelebilmesi, emsallerinden ayrılabilmesi, o mal ve hizmetin, menşei, garantisi gibi konularda tüketicilere bilgi verebilmesi için onun bazı işaretlerle temsil edilmesi gerekmiştir ki, bu da markayı doğurmuş ve markanın önemini ortaya koymuştur. Bu önem nedeniyle sahip olunan markanın tescil edilmesi, o markanın korunmasının en önemli aşaması olmaktadır. Bu aşama, diğer koruma yöntemlerinin de ön şartı durumundadır ve tescilli bir markaya tecavüz edilmesi halinde mevzuattan kaynaklanan tüm imkânların kullanılması mümkün hale gelmektedir. Diğer yandan tescilli bir marka, işletmeden bağımsız bir hak durumundadır ve işletmeden ayrı olarak, devredilebilir, başkasına kiralanabilir (lisans) rehin ve teminat olarak gösterilebilir.
Marka, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilmekte ve 10 yıl süreyle korunmaktadır.